button-muziek

button-link

Kerst 2019

Er zijn mensen die al voor Sinterklaas een kerstboom zetten. Soms in elke kamer, uitbundig versierd.  

In winkels en op internet zie je kerstartikelen steeds vroeger aangeboden worden.  

In de vroegere abdij Mariënkroon in Nieuwkuijk wordt momenteel een kerststallen-tentoonstelling gehouden. Kerststallen uit de hele wereld kun je er bewonderen.

In openbare ruimten komen er ook steeds meer. Je kunt er routes langs rijden.  

Op de radio hoor je veel kerstmuziek, profane en geestelijke. Religieuze muziek hoor je in zijn algemeenheid overigens ook steeds meer. Geen dag zonder Bach. Mij lijken dat vormresten van religie in de openbare ruimte. Ik las bij een interview met Merel Westrik: “Met kerst is alles even Walt Disney”. 

Werd het geloof vroeger binnenshuis en in de kerk beleefd en kreeg het daar vorm, nu is de beleving weggevallen en de vorm naar buiten getreden. Is dat nostalgie of hang naar religiositeit?

Je kunt Kerstmis als een familiefeest zien. Dat is het natuurlijk ook. Je kunt het religieus, kerkelijk beleven. Maar wat voor betekenis heeft het? Kerstmis herinnert ons aan de geboorte van Jezus, God in mensengedaante, solidair met ons mensen. Dit samen menszijn verbindt ons met Hem en kan ons richting geven in ons leven. Zijn moraliteit, zijn levenslessen, zijn boodschap van liefde en hoop kunnen  een “goddelijke” opdracht zijn. Geloof lijkt opgelost in de tijd. Met de secularisatie wordt met de god Jezus ook de mens uit ons denken en voelen verbannen. Dat lijkt mij een gemis, want Hij kan een prachtig rolmodel zijn en geeft veel mogelijkheden tot identificatie. De wereld zou er beter van worden. Het invullen van de nu lege rituelen met het accent op de mens Jezus zou een opdracht kunnen zijn voor de kerken. Een wedergeboorte.  

Zalig Kerstfeest.

Peter van de Ven