Helmond Chr. Koning

button-muziek

button-link

Missiehuis Christus Koning, Helmond

ansicht20voorgevel-front-800Christus Koning is gebouwd in de jaren 1929 en 1930. Het was een kleinseminarie, waar jongens vanaf 11 jaar intern een middelbare schoolopleiding volgden. De leerstof besloeg de eerste drie jaren van de zes seminarieklassen. Of eigenlijk de eerste vier, omdat veel leerlingen een voorbereidend jaar nodig hadden.

Na de derde klas stroomden de leerlingen door naar het Juvenaat in Bergen op Zoom, waar alle zes klassen vertegenwoordigd waren.ansicht-cour-800In de vijftiger jaren telde Christus Koning zo'n 160 bewoners, waarvan er ruim dertig paters en broeders waren. Het gebouw staat er nog steeds, aan de Deurneseweg.

Het heeft na de seminarietijd als Streekschool gediend en als Asielzoekers-centrum. In 2009 en 2010 is door wooncorporatie Bergopwaarts het monumentale gebouw getransformeerd tot "De Koning van Helmond", een appartementengebouw voor jongeren- en studentenhuisvesting. Daarnaast is een deel van het gebouw verhuurd aan Reinier van Arkel Groep. Zie ook de brochure, die destijds hierover is uitgegeven.

 

Groepsfoto's

Elk jaar, meestal bij het H.Hart-feest begin juni, kwam de fotograaf van Fotoatelier "Prinses" uit Helmond om een groepsfoto te maken. De foto's zijn reproducties van de kleine foto's, die door leerlingen zijn aangeschaft. Van de grote foto's, die in de gangen hingen, is er geen een bewaard gebleven.

Klik in de linkerkolom op Foto-albums Missiehuis Christus Koning Helmond en voor video's op Missiehuis Christus Koning: Video's. 
Door op een foto te klikken wordt deze vergroot.Video documentaires
 

Een bijzondere klasDe documentaire "Een bijzondere klas"uit 2003 van Jan van Opbergen. In deze film vertellen enige studenten, die in 1945 met hun priesteropleiding gestart zijn op Christus Koning, met liefde over hun klasgenoten, maar zijn ook positief, kritisch en open over hun priesteropleiding en hun leven daarna.

U kunt deze video bekijken wanneer u in de linkerkolom "Missiehuis Christus Koning: Video's" klikt.